Pyszny deser, który z pewnością uprzyjemni wszystkie chłodne wieczory. Dobry dla maluszków, ale cieszący się popularnością wśród starszaków i dorosłych. Prosty, a możliwości jego wykonania są nieskończone…
Jabłko pieczone
od 10 miesiąca życia
(2 porcje)
Składniki:
– duże jabłko,
– łyżeczka płatków owsianych,
– opcjonalnie: cukier puder, cynamon, namoczone rodzynki.
Wykonanie:
Jabłko dobrze umyj, odetnij wierzch jabłka (od strony ogonka) i wydrąż gniazdo nasienne. W powstałe zagłębienie wsyp łatki owsiane. Zapiekaj jabłko przez 5-10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsiusa. Aby urozmaicić sposób podawania pieczonych jabłek do środka można włożyć namoczone rodzynki lub opruszyć cynamonem. Jeśli jabłko jest bardzo kwaśnie, można je posypać cukrem pudrem. Pieczone jabłka świetnie smakują z lodami waniliowymi.