W zależności od tego, jaki kolor chcemy uzyskać, to gotujemy jajka w:
- kolor BRĄZOWY – obierki z cebuli lub świeże łupiny orzecha włoskiego (najpopularniejszy – naturalny),
- kolor ŻÓŁTY- przyprawa kurkuma,
- kolor POMARAŃCZOWY – sok z marchwi,
- kolor RÓŻOWY – sok z buraka,
- kolor NIEBIESKI – owoce tarniny,
- kolor ZIELONY – trawa, młode zboża,
- kolor FIOLETOWY – płatki malwy (ciemne).
Na tak ufarbowanych pisankach można wydrapać wzorki nożykiem lub wykałaczką. Można też odpowiednio przygotować wzory przed farbowaniem. Dla leniwych, najprostszy sposób, to nałożyć na jajka przed farbowaniem gumki-recepturki. Ciekawy efekt bez większego wysiłku. Troszkę trudniejsze jest samodzielne wykonanie wzorków z wosku lub rysunków kredkami świecowymi na jajkach – po ufarbowaniu będą ładnie widoczne szczególnie na białych jajkach.
eR