Wiedza na temat prawidłowego żywienia może ułatwić zwalczanie złych i nabywanie dobrych nawyków żywieniowych. Systematyczne dostarczanie organizmowi odpowiedniej ilości kalorii i niezbędnych składników odżywczych to prawidłowe nawyki, o których powinniśmy pamiętać, aby być zdrowym.
Składniki odżywcze znajdujące się w pożywieniu to: białko, węglowodany, tłuszcze, składniki mineralne i witaminy.
Składniki odżywcze znajdujące się w pożywieniu to: białko, węglowodany, tłuszcze, składniki mineralne i witaminy.
Aby składniki odżywcze zostały przetworzone na energię muszą najpierw:
– zostać strawione w przewodzie pokarmowym ,
– potem wchłonięte do krwi i limfy, z którymi zostaną rozprowadzone po całym organizmie.
Składniki te, po strawieniu i wchłonięciu mogą być wykorzystane przez organizm jako źródło energii, ale także jako materiał budulcowy i czynniki regulujące różnorakie procesy życiowe.
[smartads]
Energia powstaje w wyniku spalania węglowodanów, tłuszczów i częściowo białka. Dzięki niej możemy poruszać się, bawić, ćwiczyć, uczyć, itp. Ogólne zużycie energii obejmujące procesy wewnętrzne łącznie z wykonywaniem czynności nosi nazwę całkowitej przemiany materii.
Zbyt mała wartość energetyczna pożywienia prowadzi do niedowagi i z czasem coraz bardziej zagraża zdrowiu powodując osłabienie i apatię. Niedożywiony organizm po wykorzystaniu energii z pożywienia, zaczyna czerpać ją ze spalania tkanki tłuszczowej, a potem tkanki mięśniowej. W przypadku długotrwałego głodzenia może dojść do znacznego wychudzenia i wyniszczenia organizmu. Zbyt małym wartościom energetycznym pożywienia towarzyszą niedobory pokarmowe objawiające się m.in.: zmianami skórnymi, pogorszeniem wzroku, próchnicą zębów lub wypadaniem włosów. Dzieci i młodzież spożywające produkty o zbyt niskiej wartości energetycznej rozwijają się wolniej i gorzej, słabiej się uczą, trudniej jest im się skoncentrować i uważać na lekcji. Obserwacja ilości i jakości spożywanych przez dziecko posiłków jest szczególnie ważna w okresie dojrzewania. Czasem przekonanie nastolatka o własnej nadwadze, może prowadzić do poważnych chorób, jak na przykład anoreksja i bulimia.
Natomiast zbyt duża wartość energetyczna posiłków prowadzi do tycia. Długotrwały nadmiar przyswajanego pożywienia powoduje odkładanie się tłuszczu w tkance podskórnej. Podjadanie wysokokalorycznych słodyczy, chipsów, picie słodzonych, „kolorowych” napojów oraz „pocieszanie się” jedzeniem jest częstą przyczyną nadwagi już nawet u najmłodszych dzieci, ale również u dorosłych.
– zostać strawione w przewodzie pokarmowym ,
– potem wchłonięte do krwi i limfy, z którymi zostaną rozprowadzone po całym organizmie.
Składniki te, po strawieniu i wchłonięciu mogą być wykorzystane przez organizm jako źródło energii, ale także jako materiał budulcowy i czynniki regulujące różnorakie procesy życiowe.
[smartads]
Energia powstaje w wyniku spalania węglowodanów, tłuszczów i częściowo białka. Dzięki niej możemy poruszać się, bawić, ćwiczyć, uczyć, itp. Ogólne zużycie energii obejmujące procesy wewnętrzne łącznie z wykonywaniem czynności nosi nazwę całkowitej przemiany materii.
Zbyt mała wartość energetyczna pożywienia prowadzi do niedowagi i z czasem coraz bardziej zagraża zdrowiu powodując osłabienie i apatię. Niedożywiony organizm po wykorzystaniu energii z pożywienia, zaczyna czerpać ją ze spalania tkanki tłuszczowej, a potem tkanki mięśniowej. W przypadku długotrwałego głodzenia może dojść do znacznego wychudzenia i wyniszczenia organizmu. Zbyt małym wartościom energetycznym pożywienia towarzyszą niedobory pokarmowe objawiające się m.in.: zmianami skórnymi, pogorszeniem wzroku, próchnicą zębów lub wypadaniem włosów. Dzieci i młodzież spożywające produkty o zbyt niskiej wartości energetycznej rozwijają się wolniej i gorzej, słabiej się uczą, trudniej jest im się skoncentrować i uważać na lekcji. Obserwacja ilości i jakości spożywanych przez dziecko posiłków jest szczególnie ważna w okresie dojrzewania. Czasem przekonanie nastolatka o własnej nadwadze, może prowadzić do poważnych chorób, jak na przykład anoreksja i bulimia.
Natomiast zbyt duża wartość energetyczna posiłków prowadzi do tycia. Długotrwały nadmiar przyswajanego pożywienia powoduje odkładanie się tłuszczu w tkance podskórnej. Podjadanie wysokokalorycznych słodyczy, chipsów, picie słodzonych, „kolorowych” napojów oraz „pocieszanie się” jedzeniem jest częstą przyczyną nadwagi już nawet u najmłodszych dzieci, ale również u dorosłych.
AgataM