Dalsze rozszerzanie diety.
Rozszerzanie diety w kolejnych miesiącach przychodzi nam o wiele łatwiej niż na początku. Ale zasada jest zawsze taka sama, kiedy dziecko dostaje pierwszy raz coś nowego, należy je obserwować. Alergia czy problemy z brzuszkiem mogą pojawić się w każdej chwili.
Do roku dziecko powinno mieć już w swojej diecie:
Rozszerzanie diety w kolejnych miesiącach przychodzi nam o wiele łatwiej niż na początku. Ale zasada jest zawsze taka sama, kiedy dziecko dostaje pierwszy raz coś nowego, należy je obserwować. Alergia czy problemy z brzuszkiem mogą pojawić się w każdej chwili.
Do roku dziecko powinno mieć już w swojej diecie:
- Mięso – wołowina, cielęcina, drób, królik, jagnięcina – od 6 m-ca. Przy czym należy jak najpóźniej podawać cielęcinę, bo mimo iż jest mięsem bardzo delikatnym, to jest również potencjalnym alergenem.
- Ryby (na początku świeże, miesiąc później wędzone) od 6 m-ca.
- Tłuszcze (na zasadzie co miesiąc nowy) – oliwa z oliwek, masło, olej rzepakowy- od 5 m.ż.
- Jaja – na początku pół żółtka co drugi dzień od 6 m.ż., potem całe żółtko, natomiast całe jajko z białkiem podajemy od 10-11 m-ca, 3-4 razy w tygodniu.
- Nabiał – od 9-10 m.ż. możemy podawać jogurt naturalny, maślankę, kefir, w 11-12 m.ż. serki dla dzieci na mleku odtłuszczonym.
- Do 2 r.ż. nie podajemy mleka krowiego. Mleko krowie zawierają serki, śmietana, od czasu do czasu można zrobić budyń – wszystko po 12 m.ż. i taka ilość jest absolutnym maksimum.
- Przyprawy (najlepiej świeże zioła) – od 7 m.ż. majeranek, bazylia, koper, tymianek. Są bardzo zdrowe i ułatwiają trawienie, szczególnie majeranek. Jak najdłużej natomiast unikamy soli.
- Białe pieczywo, sucharki, ciasteczka bez cukru – od 9-10 m.ż.
- Warzywa i owoce – do 1 r.ż. dziecko w zasadzie powinno spróbować wszystkich smaków. Nie bójmy się czosnku, cebuli, fasoli, arbuza, truskawek, wiśni i innych naszym zdaniem „niebezpiecznych” produktów.
- Najpóźniej wprowadzamy: orzechy, wędliny, ser żółty, miód i czekoladę.
[smartads]
Pamiętajmy, że warzywa i owoce mogą być pomocne przy dolegliwościach trawiennych, przy biegunkach i zatwardzeniach.
Działanie rozluźniające: jabłko, gruszka, morela, brzoskwinia, śliwka, szpinak.
Działanie zatwardzające: jagoda, marchew, banan, dynia, ziemniak.
Moniś76