Czy czekolada „light” ma naprawdę mało kalorii? Gdzie jest więcej witamin – w nabiale czy w warzywach? Dlaczego dorośli powinni jadać podwieczorek? Nawet jeśli znasz odpowiedzi, przeczytaj nasz tekst. Może się okazać, że to, co wydawało Ci się prawdą, wcale nią nie jest.
Lepiej jeść pięć małych porcji niż trzy obfite.
Prawda. Będziesz szczuplejsza, jeśli nie zapomnisz o drugim śniadaniu i podwieczorku. Za każdym razem, gdy dostarczamy organizmowi pożywienie, traci on kalorie na to, by wchłonąć strawiony pokarm. Dlatego jeśli zjemy tę samą ilość pożywienia w pięciu, a nie w trzech posiłkach, wykorzystamy znacznie więcej energii.
Szklanka wody wypita przed jedzeniem zmniejsza uczucie głodu.
Prawda. Jeśli wypijemy szklankę wody na 20-30 minut przed posiłkiem, „oszukamy” żołądek. Woda rozepchnie jego ścianki, a do mózgu zostanie wysłany sygnał, że już coś zostało zjedzone. W efekcie apetyt zmaleje.
Owoce i warzywa są głównym źródłem witamin.
Nieprawda. Najwięcej witamin dostarczają nam produkty pochodzenia zwierzęcego. Jajka zawierają bardzo dużo witamin A, D i E oraz witamin z grupy B. Ryby są bogatym źródłem witamin z grupy B, witaminy A i D. W owocach i warzywach natomiast znajdują się jedynie witaminy K, C i beta-karoten.
[smartads]
Wieprzowina jest najbardziej tłustym z mięs.
Nieprawda. Najtłustsza jest baranina. 100 g łopatki baraniej ma 242 kcal i 21,3 g tłuszczu, zaś łopatka wieprzowa – 211 kcal i 17,8 g tłuszczu. Części tego samego gatunku mięsa także różnią się między sobą kalorycznością i zawartością tłuszczu. Np. udko kurczaka ze skórką ma w 100 g 158 kcal i 6,6 g tłuszczu. Dlatego warto zawsze sprawdzać kaloryczność produktu, sięgając do tabeli kalorycznych.
Podwieczorek jest tylko dla dzieci.
Nieprawda. Są ważne powody ku temu, by dorośli także codziennie spożywali ten posiłek. U wielu osób 2-3 godziny po obiedzie poziom cukru we krwi za bardzo się obniża. Czujemy się wtedy senni i ospali. Mała przekąska podniesie poziom cukru i sprawi, że nasze samopoczucie od razu się poprawi.
Jajka to główne źródło „złego” cholesterolu.
Nieprawda. Jajka zostały ostatnio zrehabilitowane przez dietetyków. Zawarta w nich lecytyna znosi negatywne działanie cholesterolu. Okazało się, że cholesterol z jajek szkodzi tylko wtedy, gdy razem z nimi jemy tłuszcze pochodzenia zwierzęcego – np. jajecznicę na boczku.
Najbardziej tłusta ryba jest chudsza niż najchudsza wędlina.
Nieprawda. Najtłustsza ryba – węgorz – ma 248 kcal w 100 g, łosoś – 153 kcal, a makrela – 152 kcal. Natomiast najchudsze wędliny – drobiowe – mają ok.100 kcal w 100 g. Nie znaczy to jednak, że powinniśmy zrezygnować z tłustych ryb. To właśnie w nich znajduje się najwięcej cennych kwasów tłuszczowych omega-3, a także niezbędny dla serca selen i potrzebny tarczycy jod.
W ciągu dnia trzeba zjeść porcję (300 g) warzyw (bez ziemniaków) i co najmniej dwa duże owoce.
Prawda. Oprócz witamin i składników mineralnych, warzywa i owoce zawierają ogromną ilość innych cennych substancji (np. fitoestrogenów). Chronią one przed chorobami i opóźniają procesy starzenia. Dzienne zapotrzebowanie na te składniki pokrywa np. taki zestaw: jabłko, pomarańcza, 5 łyżek tartej marchewki, pomidor i 3 łyżki fasolki szparagowej.