
Trudniej jest nieco później, gdy niemowlę podrośnie i przychodzi czas na rozszerzenie jego diety. Co najpierw, czego nie, w jakiej kolejności oraz… gluten, który wydaje się sprawiać rodzicom największy problem. Wielu z nich przeraża wizja alergii na gluten czy celiakii u dziecka, dlatego boją się wprowadzania go do diety. Strach potęgować może fakt, że o glutenie, czasie jego wprowadzenia, ilościach i sposobie podania niemowlęciu krąży mnóstwo najróżniejszych opinii. Wiele z nich, niestety, nie ma nic wspólnego z prawdą.
Celiakia jest niewyleczalną chorobą genetyczną, w której układ odpornościowy, w wyniku specyficznej reakcji na gluten, atakuje własny organizm. Gluten, to białko zbóż – pszenicy, żyta, jęczmienia oraz owsa, co do którego środowisko naukowo-medyczne jest podzielone, ale w Polsce zalicza się go do zbóż glutenowych ze względu na częste zanieczyszczanie go innymi zbożami. W wyniku nietolerancji glutenu, działa on toksycznie na organizm chorego, powodując zanik kosmków jelitowych. Kosmki jelita cienkiego mają za zadanie zwiększanie powierzchni chłonnej jelit i odpowiedzialne są za pobieranie z jelita składników odżywczych. Upośledzone wchłanianie prowadzi do różnorakich niedoborów, które z kolei mogą być przyczyną nieprzyjemnych objawów, dolegliwości a nawet kolejnych chorób.
Celiakia może przebiegać z różnym nasileniem objawów lub nawet bezobjawowo, na szczęście u niemowląt raczej się to nie zdarza, więc o wiele łatwiej zauważyć u nich niepokojące symptomy. Alarmujące powinny być pojawiające się po podaniu glutenu bóle brzucha, zwiększona ilość stolców o charakterystycznym, bardzo nieprzyjemnym zapachu, wymioty, wzdęcia, zmiany skórne, a także pojawienie się aft i zmian zapalnych w obrębie jamy ustnej (zmiany te często powracają i bywają trudne do wyleczenia). Oczywiście objawy te nie wskazują jednoznacznie na celiakię, równie dobrze mogą być wynikiem alergii pokarmowej lub reakcją na dowolny produkt rozszerzanej diety dziecka, ewentualnie świadczyć tylko o alergii na pszenicę, która nie ma nic wspólnego ani z nietolerancją glutenu, ani z celiakią. Dla dzieci z celiakią, poza wymienionymi objawami, charakterystyczny jest mały przyrost wagi oraz wzrostu, a także stałe wydęcie brzucha.
[smartads]
Diagnostyka i leczenie celiakii
Zdiagnozowanie celiakii możliwe jest dopiero po wystąpieniu reakcji organizmu, w dodatku gluten musi być podawany dziecku przez dłuższy czas. Dopiero wtedy w organizmie dziecka wytworzą się przeciwciała wykrywane w badaniach diagnostycznych. Nie można wprowadzać diety bezglutenowej przed podjęciem diagnostyki. Badania muszą być wykonywane na organizmie sprowokowanym glutenem.
Strony: 1 2